lördag 2 november 2013

På lika villkor?

Läste en artikel på svt sport som i korta drag handlar om att könsuppdelningen i sport borde slopas. Jag blir lite förvånad/fundersam över hur de tänker. Speciellt på denna kommentar:

Men finns det inte vissa fysiska förutsättningar som gör det omöjligt för en man och kvinna på att tävla på samma villkor – inom exempelvis friidrott?
– Det är inte alls säkert. Det finns så många andra faktorer som kan ligga bakom det. Skillnaden kan lika gärna vara betingad av den historiska norm vi har kring könsrollerna. Det kan ha gjort att män utvecklat en annan fysik.
Ehhhm, okej... Men även om det nu är så att män har utvecklat en annan fysik så kvarstår ju fakta att i dagsläget är killar generellt snabbare och starkare än kvinnor. Då kan det väl inte ses som lika villkor nu? Det är ju som att jag skulle tävla mot en apa i att klättra uppför ett träd snabbast. Ja men en gång i tiden var ni lika -så ni har samma fysiska förutsättning!

I vissa sammanhang håller jag dock med. Det finns vissa "sporter" där man inte behöver dela upp på kön.

– Så är det ju redan inom ridsporten, där gör man inte skillnad på kvinnor och män. I vissa andra sporter är det högst märkligt att man delar upp könen – exempelvis skytte.
Men summa: Ibland går det bara för långt i könsutsuddningen!

1 kommentar:

Tjoxen sa...

Det måste ha varit en kvinna med snedvriden verklighetssyn som sa så.
Män är ju till och med bättre på hästhoppning, och då sysslar inte ens män med såna saker! ;)