söndag 29 januari 2012

Pimpelskola

Jag har ju tidigare lärt er både att baka, poppa popcorn och göra kantarellstuvning. Denna gång ska jag lära er hur man pimplar! :)

Bland det viktigaste när man ska vara ute en heldag på isen är hur man är klädd! Detta för att undvika gnäll, sura miner och tjat om att åka hem. Börja med ett underställ och en tshirt.


Fossingarna behöver vara ordentligt varma! "Varm om toppen och botten är du varm om hela kroppen" som jag brukar säga... Ta därför och klä botten i ett par tjocka sockar, raggisar och ett par bra hoppisnöskor med tjock sula, helst jättetjock sula.


Man kan dock inte strunta helt i kroppen helt bara för att man är varm om toppen och botten utan på med en skön mjukisoverall också.


Toppen får en mössa, helst med färjestadtryck. Mössor med annat tryck vågar jag inte ta ansvar för att de fungerar och håller dig varm... Kanske de kliar också :S Ja och det vill man ju inte!

Vantar bör man ha! Både tumvantar (varmast) och fingervantar (så att man kan göra saker lite smidigare).

En halsduk och ett skidställ på det så är du färdigklädd för isen!


Självklart kan du nu inte bara dra iväg ut på isen utan du behöver ha med dig utrustning!

Överlevnadskniv (även känd som morakniv) är ett måste! (Återkommer till varför)

Isdubbar, fall du skulle få för dig att gå igenom isen. Det är dock inget jag rekommenderar dig att testa! Kanske om någon filmar samtidigt så att det kan bli ett gott skratt efteråt, men annars, nej! Även detta för att undvika gnäll, sura miner och tjat om att åka hem.


Pimpelspö behöver man också och till det har man pirkar. Det är egentligen samma sak som drag. Alltså en grej med krok på ;) Men när man pimplar heter det pirk... Det här går utmärkt av låna av någon vän. Men om du ser att det sitter bete/maggot kvar på någon av krokarna så är det troligtvis inte en bra pirk :S


Tydligen så måste man visst också kolla att linan är fräsch och bra. Det testar man genom att rycka och dra i den. Går den inte av är den ok... Annars måste man byta. 

Viktigast av allt när man ska vara ute på vintern är såklart den varma chokladen! Ha helst en större termos än vad jag har här. Man måste också äta korv med bröd. Det bara är så! Tjafsa inte emot!


Tyvärr har inte konsum på herrhagen Dennis hotdogs (scan) :( Är man då lat och inte orkar gå till en annan affär får man hålla tillgodo med barnens grillkorv från Lithells. Fast den är inte alls lika god :(

Att vara på isen gör en alltid hungrig så man behöver även ha med fika! Ta sånt du gillar, här är det inte lika viktigt vad det är.


Fyll på packningen med lite brahasaker. Snorpapper går åt. Sittdyna kan vara skönt.


Ta med hundgodis! (Återkommer till varför)


En stol att sitta på (eller ja, det är väl vad man brukar ha stolar till är klart) kan också vara skönt att ha. Kanske du har en ryggsäck med pall? Med fördel har man i alla fall något att sitta på som inte har sitsen helt vid isen.

NU är du i alla fall redo för att bege dig ut! Men vart ska du? Var är isen bra? Var finns det fisk?

Om man som jag inte är så där överdrivet erfaren så är det en fördel att ha med en guide, typ en från teammosbricka, typ en som heter Elis. Varför fiskegänget heter så, ja det vet jag inte... Ja och jag vill nog troligen inte veta det heller...

Det går även bra att komplettera med någon som haft en mormor som bott vid ett tjärn full av abborrar, typ Putte, som på grund av detta fått tjärnet döpt efter sig, Puttjärn!

För att undvika alltför mycket fiskefokus, ta med ett gäng inte lika fiskefokuserade vänner, så blir det en social happening också. Det är trevligt! Välj gärna sådana som kommer i tid och inte som Putte uttryckte det: stjäl tid från dig genom att vara sena.

Puttjärn ligger inte direkt vid någon väg så då blir det att packa på sig allt och strosa ut i skogen. Vill man undvika flås och kånkande, välj en is vid en väg, men jag tycker att det kan vara värt att traska en bit.


Sätt ut ett basecamp ute på isen.


Så är det bara att börja borra, med en borr som någon annan har med! Kan väl erkänna att jag inte helt har tekniken för det...


Men det blir hål tillslut, bara man har lite tålamod... När man tröttnat på att göra egna hål så kan man be starka pojkar att borra. De har mer hålvana tror jag.


Töm hålet på krossad is med hjälp av en sil, som någon annan har med.


Tada! Nu är du strax redo!


På krokarna på din pirk sätter du maggot/bete. Det är fluglarver. Det är lite äckligt... Men inte lika läskigt som daggmask...


Så ner med det i hålet. Tydligen ska man ner till botten (tills linan blir slak) och sen dra upp och hålla pirken en så där 10-30 cm ovanför botten. För att lura fiskarna ska man sen sitta och rycka i spöt så att pirken "ser levande ut". Fiskar är inte så smarta...


Finns många olika stilar när man pimplar. Ninni illustrerar den knästående.


Hanne kör på ryggsäckspallsittning.


Själv föredrar jag den stående varianten.


Har man sen tur kan man få upp fisk :)


Man går runt och testar att borra hål lite varstans för att lokalisera var fisken hänger. Om man nu inte är som jag som har ett visst öga för sånt... Men då bör man ha med sig kompisar som vill lyssna på en... Annars får man vänta till slutet på turen tills det blir fiske där man själv vill borra.

Som underhållning bör man plocka med sig en vän med hund, typ Roya och Jack. Det är därför man bör ha med sig hundgodis, även om Jack verkade mer förtjust i enorma pinnar :)


Här kan ni se ännu bättre bilder på Jack som Elis tagit.

Efter ett tag börjar magen kurra. Då är det lunchdags! Även här finns det flertalet olika varianter hur man värmer sin mat.

Man kan som Putte göra upp en eld på isen för att koka sin burkkorv.


Robban föredrar spritkök att steka ägg och bacon på.


Satan hade med sig en liten grill.


Egentligen skulle jag nog föredra alternativ 1 med en brasa, men eftersom vi hade lite svårt att få fyr (bra tips kan vara att ha med torr ved) så blev det grillen. Det är nu du har användning för din överlevnadskniv! Hur skulle du annars få upp korvförpackningen? Du kan dö hunderdöden utan!

Samla alla vännerna och ät.


Om man sen har lust kan man försöka skapa en risbrasa bara för skojs skull.


Tändvätska är roligt! Kasta dock inte på några hårspraysburkar! (Varför man nu skulle ha med sig en sån, det vet jag inte...)

När de andra tillslut går med på att fiska där du sagt att de stora fiskarna är (om du nu har öga för det ;) ) så kan du njuta av triumfen när de drar upp en feting. Se till att inte hunden äter upp fisken.


Man bör inte ha med sig hålstjälande vänner. Då kan man om kroken går av gå miste om storfisken. När Elis sprang för att hämta ny krok snodde nämligen Kirku hålet och fisken för honom.


Så här ser en finfin abborre ut. 1420 gram. Linan gick av precis när den var vid hålet så detta är faktiskt ett handfiskat exemplar. Ska du syssla med sånt bör du ha riktigt tåliga vantar!


Jag brukar låta de andra få de stora fiskarna och håller mig till småttingar (mest för att vara snäll så klart, man ser ju hur glada de andra blir ;) ). Är inte överdrivet förtjust i hanteringen av fisk heller är klart...


Rosig och mosig åker man sedan hemåt.


Tappa upp ett varmt bad åt dig.


Överdriv inte med det varma då kroppen är tämligen kall och temperaturskillnaden kan ge ganska röda fötter...


Lycka till nu i jakten på storfiskarna :)

Inga kommentarer: