måndag 19 september 2011

Recept på fredagsfika en onsdag

Ska ha innebandyflickor på besök på onsdag för freeeeedaaaasfiiiiiika :) Idag tänkte jag därför baka till denna tillställning och eftersom jag numera är en matbloggare så ska jag lära er allt jag kan!! Tror att många av er inte vet vad som är viktigt i köket så jag ska försöka guida er genom detta. Många tror att det bara är att följa ett recept ur en kokbok -men det är så mycket mer än så! Allt står nämligen inte där... Låt oss kalla denna kurs för bakning for dummies! :)

1. Leta fram en kaka i receptboken som innehåller choklad/kakao. Kakor utan choklad är nämligen underlägsna alla kakor med denna gyllene ingrediens.


2. Det gäller att se lite proffsig ut när man håller på i köket så häng på dig en handduk lite nonchalant över axeln. Tummen upp på det!


3. Plocka fram alla ingredienser. Inser du att mjölken har gått ut i datum är det bara att gå till affären och köpa ny! Här är det även viktigt att se till att man har tillräckligt till 1,5 sats för 1 sats kommer aldrig att räcka (av nedanstående förklarliga skäl).


4. Det är alltså Snoddas vi ska göra och då kommer vi till receptets första del. Smält matfettet (225g)och låt det svalna. Det här med att svalna betyder -avvakta i alla fall liiite innan du går vidare.


5. Vispa ägg (3st) och socker (4,5 dl) pösigt. Då behöver man först knäcka äggen i en skål. Det som sen inte står med är att man måste ta bort allt äggskal som man får i bunken!


6. Pösigt ja -eller poröst kan det stå ibland. Det kan vara lite svårt att veta när det är pösigt, men man kan ha som utgångspunkt att vispa tills man får riktigt ont i armen -då ska man vispa lite till!


7. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken (2,25 dl) och matfettet. Vi ska nu ha 3 tsk vaniljsocker, 6,75 dl mjöl, 3 tsk vaniljsocker och 1,5 msk siktad kakao. Siktad betyder silad. Fattar inte varför de inte kan skriva det direkt...


8. Plocka ur alla mjölkkorkar du tappat i bunken. Tappar man förövrigt bort räkningen på antalet dl är det ganska svårt att börja om räkningen. Då får man skjuta från höften!


9. Som sagt så kanske inte matfettet nu är jättesvalt... Men vem orkar vänta?! Bara kör! :)


10. Det ser inte så vidare smaskigt ut. Det ser ungefär ut som Palles färdiga kladdkaka... Det är normalt! Fortsätt röra!

11. Om smeten känns rinnig så man man boosta den med lite bonusmjöl. Kanske man räknat lite fel tidigare ändå...


12. Häll smeten i en smord och bröad långpanna, 30x40 cm. Jag har ingen aning om måtten -bara ta den plåt med höga kanter som finns till ugnen och gojsa runt smör på den. Bröad -det betyder inget viktigt så det kan du skita i.


13. Nu kommer vi till viktiga saker där många gör fel och det här är själva anledningen till att vi gjort 1,5 sats. Man ska INTE använda någon slickepott eller liknande verktyg för att få ut så mycket smet som möjligt ur bunken. Istället ska man se till att det finns mycket kvar i skålen att slicka upp när kakan står i ugnen.


14. Slickepotten kan dock användas för att breda ut smeten i hela formen.


15. Då blir det nämligen mer att slicka av (både den och bunken). Det heter ju SLICKepott av en anledning! Hade det varit meningen att vara till att tömma bunkar med så hade det väl hetat tömmeburk eller något...


16. När kakan gräddas i nedre delen av ugnen i 15 minuter på 175 grader så ska man alltså slicka ur skålen. Viktigt att inte missa något!


17. Det kan bli lite kladdigt. Det är normalt. Ansiktstvätt kan vara behövlig...


18. Sätt dig och slösurfa... Glöm bort tiden om du inte vill ha en riktigt bra kaka... :S Tänk på att inte plocka ur plåten med bara händerna -den är varm!!


19. Kolla om kakan verkar klar = Stick ner en sticka och se om den blir kladdig. Har man ingen sticka kan man ta en gaffel.


20. Så här ser en överfärdig kakas stickresultat ut :S Inget kladd alls... Sura lite...


21. Nu är det vanligt att man får en liten orolig känsla i magen. Det beror på all smet man ätit och är helt normalt! Låt kakan svalna och fortsätt med glasyren.


22. Dags att sikta kakao igen. 1,5 msk.


23. 5,25 dl florsocker. Även om förpackningen är trång så vägra att ta ett mindre mått. Knöla ner ett dl-mått även fast du inte kan få upp 1 dl åt gången. Se det som en utmaning i matte. "ca 0,8 + ca 0,6 + ca 0,5..."


24. Smält matfettet (112,5 g) till glasyren. Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning. (Torrvarorna + 2 msk kallt kaffe)


25. Det blir klumpar... Det är normalt... Det kommer smaka bra ändå så bara strunt i det! Rör hyffsat länge -men inte poröstlänge.


26. Bred glasyren på kakan. Dags för slickepotten igen!


27. Försök få det jämnt utan att bli alltför arg över att det inte blir helt som du vill...


28. Strö på rikligt med kokos. Ös på bara!!! Men försök att inte lägga allt på hög... Typ som att man tappat taget om påsen eller så...


29. Skär kakan i fyrkantiga bitar. Det behöver inte vara kvadrater -även om det kan anses som snyggast. Rektanglar går också bra!


30. Du har färdiga snoddas!!! :) Klappa dig själv på axeln (men se till att du torkat av dig innan så du inte får kladdiga kläder) och känn dig duktig.


31. Nu är det bara ett steg kvar: Provsmakningen! Även om magen känns mätt av all smet så är detta en viktig del i bakandet. Ta gärna två bitar så du är riktigt säker på att det är gott! Eftersom du ändå gått till affären och köpt ny mjölk så kan du ta överbliven mjölk som tillbehör. Om du slösurfat för länge och fått en något torr kaka så kan du äta med sked -det kommer ändå smaka bra även om man inte kan lyfta kakan utan att den rasar samman.


Hoppas jag varit er till hjälp! Lycka till nu :)

5 kommentarer:

zäta sa...

Men du hade ju lagt en handduk på axeln...det skyddar väl kläderna och du slipper tvätta. händerna (när du klappar dig på axeln)

Ass sa...

Den hjälper tyvärr bara om man kommer ihåg vilken axel man hängt handduken på :S

Anna sa...

haha, kul läsning. Känner att min matlagningsblogg saknar din känsla för bakning :)

Skulle dock rekommendera en elvisp, dels för den extra porösigheten och dels för att slippa få träningsvärk i armen av att baka.

Kakan såg jättegod ut så jag hoppas den överlevde övergräddningen och smakar precis så bra som den ser ut!

Ass sa...

Jag har faktiskt elvisp men jag föredrar att vispa för hand -mer känsla :) Lite som att jag hellre kör med manuellväxlad bil :)

Kakan är absolut ätbar :) Önskar nästan att den hade blivit lite äcklig så jag inte åt så många bitar...

Lisa Eriksson sa...

HAHA :D :D