1. Hyr in en guide från bygden, förslagsvis en billig som guidar för mat -typ Elis.
2. Åk en så där 3 mil till lämplig skog. Parkera och ta på er överlevnadskniv för eventuella älgöverfall.
3. Irra runt i skogen lite på måfå. Trampa ner dig i sumpmossa. Fundera på vilka svampar man egentligen kan äta. Ha förslagsvis med en hund för att göra det hela lite roligare -typ Ellington.
4. Gå ut till vägen igen och plocka alla de gula svamparna du hittar precis i diket vid bilen där du gick in i skogen.
5. Fika (Inställes vid regn)
6. Åk hem och rensa bilen på skräp som guiden släpat med sig eftersom han tydligen har rullat runt i skogen...
7. Häll upp svampen på köksbordet för att borsta och rensa.
Här kan man se olika typer av plockning. Överst min "enbart plocka svamp"-teknik och under Tobbes "jag river med mig allt som finns i närheten av svampen"-tekniken.
8. Upp med kantarellerna på spisen och förväll dom. Förvälla betyder steka tills det verkar torrt.
9. Ta lite smör, lite mjöl, en skvätt mjölk och några skvättar grädde och rör ihop. Ha alltför hög värme så att det tjocknar direkt.
10. Krydda med mycket peppar så att det smakar pepparvälling.
11. Försök rädda det hela med att salta en massa.
12. Ha i svampen och rör runt lite.
13. Ta några formfranska och ha på stuvningen. Toppa med ost.
14. Grädda mackorna i ugnen tills det börjar lukta lite smått bränt. Ta då ut plåten och avnjut dina smörgåsar.
OBS! Om svampen smakar gummi och är tämligen äcklig så är det visst normalt...
2 kommentarer:
Mäh... sådär gör man inte svampstuvning! :-S
Smörstek den förvällda svampen (på låg värme!) tills den ser god nog ut att lägga direkt på mackan. Salta och peppra efter behag och häll på VISPGRÄDDE och låt sedan puttra tills stuvningen antagit rätt konsistens. Mums!
Jodå, så gör man! Vi läste det på Internet! Då är det sant :)
Skicka en kommentar