måndag 4 augusti 2014

Vatten, vatten och mera vatten!

De senaste två dagarna har inte alls varit roliga. Det började redan igår med ett ordentligt oväder på morgonen. Eller då tyckte jag i alla fall att det var ett ordentligt oväder. Det skulle visa sig vara den mildaste omgången med regn och åska under dagen. Det var svårt att få med på bild hur det var, men man kan se något hur det forsar ner från taket ner på trappen. Stuprännorna hade fullt upp... Ja och det här var alltså den lugnaste omgången.


Eftersom mattan i källaren hade blivit något fuktig sist det regnade ordentligt gick jag ner till källaren för att kolla läget när regnet dragit förbi. Denna gång var båda mattorna lite mer än fuktiga...


Vattnet samlar sig nere vid porten och pressar sig in i verkstaden och eftersom den brunnen är igenmurad så har inte vattnet någonstans att ta vägen. Jag tror dock att det är bra att den är igensatt, annars hade det nog kommit upp den vägen istället...


Försökte ösa med hink, men det var svårt att få upp allt. När jag sedan såg att grannen hade besök av brandkåren så jag gick över och frågade om jag kunde få hjälp när de var klara där. Gick väldigt snabbt för dem att fixa det med sina pumpar och jag var nöjd för stunden.


Sen började det vräka ner betydligt mycket mer än tidigare! Brunnen på gatan svalde inget vatten och det svämmade över på vägen och ner på min grusgång ner mot verkstaden.


Det kom mycket mer vatten denna gång så det var bara att ringa 112. Försökte springa med hinkar och ösa bort, men det var lönlöst.


De snälla brandmännen kom tillbaka och pumpade ur vatten. Denna gång var det tyvärr mer som kommit in i källaren. Tror dock inte att det var något som blev skadat av det.


De tömde tunnorna och bad mig försöka leda bort vattnet från nedfarten. Snälla grannar har jag fått i alla fall så jag fick låna stuprör av dom :)


Detta upprepades en gång till på eftermiddagen :S Kändes ju pinsamt att behöva ringa efter dom igen, men vad skulle jag göra?

Efter denna tredje gång fick jag kvar en pump och en slang så att jag skulle kunna köra själv till att börja med vid nästa oväder.



Sen började solen skina och det kändes något bättre. Egentligen hade jag haft som plan att åka till Hjortkvarn igår, men nu med det här och rapporter om mer oväder på ingång så ville jag inte åka. Istället så bad jag mamma att komma hit. Det är skönt att slippa vara själv när det är något sånt här, även om en person till inte kan göra mer direkt. Det krävs ju bara en person att starta pumpen eller alternativt ringa 112.

Eftersom solen sken tackade jag nej till hjälp med att hämta henne vid tåget och åkte själv iväg. När jag stod där och väntade drog det värsta oväder jag någonsin har varit med om in över Karlstad. Det durade till i bilen. Obehagligt. När mor sen kommit in i bilen och vi skulle åka iväg var bilen död :S Elfel...

Men va f...

Vid andra försöket gick dock bilen igång. Jag antar att jag hade haft spänningar upp i bilen som ställde till det för mig. Det blixtrade för fullt, blåste och ösregnade. Fick åka långsamt och jag fick till och med stanna vid ett tillfälle, för jag vågade inte köra. Så mycket blåste det.

Jag började få lite smått panik över hur mycket vatten som troligen hade sipprat in i källaren denna gång. Inte blev det bättre när jag inte kunde komma fram på min gata eftersom den var avspärrad av två lastbilar som stod och tömde vatten hos en annan granne.

Sket i både bilen och hällregnet och sprang sista biten fram för att se om jag behövde ringa 112 återigen, men förvånande nog var det inte alls så farligt. Det värsta regnet hade inte passerat precis här över denna gång.

Idag har jag fixat och donat en massa. Var till båten och tömde den på vatten (och det var verkligen behövligt), åkte och köpte mig en egen dränkbar pump så jag ska kunna tömma själv framöver också och tömde tunnorna och plockade iordning mer i källaren så att så mycket som möjligt ska vara undanplockat om det kommer läcka in mer vatten.

Precis när jag skulle börja bära upp ömtåliga grejer på vinden dog strömmen och ett ordentligt oväder till drog in. Tydligen försvann strömmen för ca 23000 i Värmland idag :S

Regnet öste ner igen och där stod jag med två fina pumpar som jag inte kunde använda -för jag hade ju ingen ström :S Ja, så det var bara att ringa brandkåren, igen... Började bli pinsamt på riktigt nu. Men, jag kunde ju inte göra något annat!


Inne försökte jag se till att frysboxen skulle hålla kylan under tiden strömmen var borta. Tjusigt paketerat!


Tror strömmen var borta 4-5 timmar, men då hann i alla fall jag och mor med mycket spel :)

Förut så var det ju brunnen på gatan som orsakade att vattnet rann ner till verkstaden, men nu är det att backen är så full av vatten som är problemet. Vattnet har ingen annanstans att ta vägen längre.


Det stannade vid en utryckning idag i alla fall. Imorgon ska jag försöka bära upp allt ömtåligt på vinden. Hoppas det står bättre där för stunden. Vem behöver gymkort när man kan ha ett hus?! ;) Ja och så blir det ju att åka och tömma båten igen...

Det här är verkligen inte kul, men jag är oerhört tacksam att det verkar ha gått så bra som det har gjort! Även fasligt tacksam att mor pallrat sig hit! Hon är bra att ha hon :) Är faktiskt rätt ensamt att bo "så långt" ifrån släkten i sådana här lägen. Elis släkt har dock varit väldigt måna och har hört av sig (det uppskattas också massvis!), men det är ändå något visst med sin egna släkt.

Nej, mot sängen, så jag orkar bära imorgon! Har du tråkigt eller behöver ett styrkepass är du välkommen hit för att hjälpa till ;)

2 kommentarer:

Tidningsbudet sa...

Oj oj, hoppas att allt går bra med er och huset. Där jag bor har vi haft idel gassande solsken i vad som känns som evigheter, och oh vad jag har längtat efter regn, men nu vet jag inte riktigt...

Ass sa...

Lagom är bäst! ;) Det verkar ha gått väldigt bra med allt än så länge i alla fall. Skönt det!