tisdag 24 april 2012

Istanbul

Onsdag

Ja i onsdags var det då dags att packa väskan (ja om man nu inte varit ordentlig och gjort det innan, men sån är ju inte jag ;) ) och bege sig mot Landvetter. En helt okej resa med fikapaus i fröken Nordins Mellerud. Ville väl egentligen beställa en Mellerud-Special men det fanns till min besvikelse inte på macken. En Mellerud-Special är en korv i våffla med diverse tillbehör... Finns en låt om detta till och med: Hej du. Vi käkar körv i våffla förståss! Den sätter sig i huvudet direkt tyvärr :( och vill inte försvinna... Fasen varför letade jag reda på den?!?

Mötte i alla fall upp Göteborgarna och Linköpingsborna på Landvetter och begav oss iväg på det kapade planet mot Turkiet och Istanbul.

Vet inte om ni någon gång har flugit med en förkylning?! Det var allt annat än trevligt kan jag säga! Lägg därtill en fasligt guppig och bänglig landning och ni har en illamående Astrid. Åksjuk på ett flygplan... Det var något nytt!

Det bor 13,5 miljoner i Istanbul och det märks! Inte bara uppe från luften när man spanar ut över staden utan även på trafiken. Hoppas att jag aldrig någonsin behöver köra något fordon där! Alla kör som idioter!

Vårt plan kom fram rätt sent så vi missade middagen med de andra. Istället fick vi varsitt "litet" matpaket på hotellrummet på Ceylan Intercontinental.


Det var ett riktigt lyxhotell vi hamnat på med verkligen full service! Som tillexempel inte bara kom de och bäddade åt oss på dagarna. De även kom och bäddade upp så att det var redo att bara krypa ner sen på kvällen/natten :)


Torsdag

Det här var ju då en jobbresa och inte bara nöje. Vi spenderade med andra ord hela torsdagen på möten och föredrag på hotellet. Jag har så fasligt svårt att hålla mig fokuserad och vaken när det inte handlar om sånt som verkligen intresserar mig. Någon som har några knep hur jag ska bli bättre på det? Ja alltså mer än att sitta och nypa mig i armen...

Rätt schysst utsikt alltså från ett av våra rum :)


På kvällen blev vi upplockade med buss för att åka till en restaurang. Vi åkte till min stora glädje över en stor bro och jag tänkte direkt: Nu händer det! Jag får komma till Asien! Jag slet upp kameran och tog en bild.


Det var inte den Asiatiska sidan vi skulle till :( Vilken besvikelse!

Efter förfestens groggande var det inte med någon större entusiasm jag vandrade in på ett museum med massa mosaik i taket. Jag var hungrig och framförallt toanödig och kunde inte helt njuta av detta byggverk.


Det hette i alla fall Kariye Müzesi (Chora Museum) (har jag kollat upp nu i efterhand för då lyssnade jag inte alls) och var absolut imponerande men ja, jag är ju inte mycket för sånt här alltså...

Ett toabesök senare var jag lite mer nöjd och vi började mumsa i oss den ottomanska(?) maten på Asitane. De verkar verkligen gilla förrätter i det här landet! Vet inte hur många vi fick... Kanske inte alla så goda... Men jag testade allt! Det ni!

Hommus, inälvor och någon kåldolme tror jag... Eller någon sa visst att det var lammstrupe och inte inälvor... Jag vet inte :)


Det finns ju många gamla storys från tidigare kickoffer. Natten då jag blir utelåst från hotellrummet med Jespers vigselring runt mitt finger och får sova hos Tobias istället (där jag sen glömmer ringen) är en sån story, nu aningens förkortad. Nostalgi när nu Tobias kom fram med en ring i sin hand och sa: Astrid, det är något jag vill fråga dig! :) Sen är det lite oklart vem jag egentligen är ihop med. Tobias, som gav mig ringen, Jesper vars ring det är eller faktiskt Helle som Jesper är gift med :)


Anna och jag tog en sån där fin bild alla tar och lägger upp på facebook ;)

Den här gången såg jag dock till att lämna tillbaka ringen innan jag la mig! Denna gången i rätt rum förövrigt :P

Tillbaka på hotellet ställde vi till med efterfest på vårt rum! Riktigt bra drag faktiskt och massa folk :) Roligt! Timmen blev sen och Lisa ville sova så vi andra drog vidare upp mot takbaren. Den höll precis på att stänga tyvärr :S Men vi kunde i alla fall spana ut på Istanbul by night. Det är vackert med städer uppifrån om natten alltså!


Fredag

Arbeten i smågrupper hela dagen. Vi hade turen att vår Polack i gruppen var så fyllesjuk att han inte kom. Då slapp vi prata engelska :) Det funkar ju är klart, men mycket skönare att bara kunna bubbla på som vanligt.

Nu var det ju bara ett litet problem... Vi missförstod uppgiften en del så det blev inte så bra... Aja! Jag ville ändå inte vinna resan till München som stod på spel... :P

Man var rätt trött i huvudet när man drog igång förfestandet igen. Men någon redbull senare kändes det bra igen! :)

Denna gången kunde vi promenera till restaurangerna (vi var uppdelade i två grupper) och jag hamnade lyckligtvis på ett ställe som hette Changa som tydligen fått pris som en av världens top 50 restauranger. Jag var lite tveksam till detta men efter att ha testat på bläckfisk för första gången (fasligt gott!!) och sen denna havsabborre så är jag villig att hålla med.

Hur är det man brukar säga? Smakerna knullade i munnen på mig!?! ;)


Det var någon basilikasås till och gudars så gott! Jag tror fasen det är det bästa jag ätit någonsin!! :-O En fisk... Det trodde jag inte!

Efterrätten varken såg god ut eller var det... Något smaksatt päron med vitt hår på som jag tror var spunnet socker. Till detta kanelglass :S De älskar verkligen kanel... Man ska inte ha kanel i glass...


Promenerade vidare till den andra restaurangen, 360, för att avsluta kvällen på deras nattklubb. De hade lite suspekt underhållning med lättklädda flickor som spelade fiol och dansade i hängande lakan och lite sånt men bra ställe ändå :) Som namnet kanske skvallrar om så hade de terass runtom och jag höll mig mest där.

Efter att ha varit med och stängt stället vandrade jag och Rikard hungriga mot hotellet. McD stängde precis när vi gick förbi och de andra ställena verkade ta för lång tid, så vi kom fram till att en chokladefterfest var en bra grej. Eller det var nog mest jag som tyckte det är klart... Hem och hämta några mars och mumsade på det. Sen somnade jag gott på fotändan på hans säng. Peter skrattade gott när han kom hem och hittade Rikard i fosterställning i ovankant på sängen och sen mig i någon som han kallade för dubbel fosterställning som en liten hund nere vid fotändan :)

Vaknade efter någon timme av hundsömn upp strax efter 7 och tusslade då hemåt till Lisas och mitt rum. Kunde då checka av en av kickoffens "måsten". Sova borta minst en natt. Det är ju inte meningen att det ska bli så, men det bara blir! :)

Lördag

Lisa väckte mig vid halv nio och frågade om jag skulle med och äta frukost.
"Öuhuhuöh" svarade jag och hon tog det helt riktigt som ett nej.
Uff, samling kl 10. Skulle det vara möjlig?! Ja jag tog mig faktiskt ner och kunde följa med min grupp på äventyr! Det var mer än vad alla i min grupp klarade av. 2 av 5 låg kvar i sängarna så jag, Oscar och Helle fick klara oss själva i dagens tävling. Återigen hade jag alltså tur och hamnade i en grupp där jag kunde prata svenska :)

Första uppdraget för dagen var att i Topkapi Palace (någon sultans gamla harem) se hur många lagmedlemmar som kunde få plats i ett ihåligt träd. Kön in till palatset var alltför lång, så jag gav mig på att försöka klättra upp och sätta mig i ett annat ihåligt träd istället. Utan någon större framgång bör tilläggas :S


Den blå mosken stod den på tur. Vi hade redan googlat svaret på den frågan så vi stod utanför och beundrade den en sväng. Jag köpte mig även svindyrt vatten eftersom det kändes som att någon hällt kattsand i munnen på mig :SJag gjorde dock inte det dyraste inköpet utan det stod Peder för. Vädret var tämligen oberäkneligt och ett tag bara vräkte det ner. Peder hade inget paraply och gick med sitt bakishuvud fram till en paraplyförsäljare och bad om att få köpa ett sött rosa paraply. Han plockade upp plånboken och försäljaren pekade på sedeln det stor 20 euro på. Okej sa den bakfulla norsken som inte orkade argumentera och betalade alltså ca 200 kr. Andra köpte sina för ca 20 kr... :)

Utanför mosken stod den här tomten och ville att man skulle ta kort på honom mot betalning. Lite udda arbete ändå... Eller ja, modeller finns det väl gott om här i världen är klart... :)


Hagia Sofia har runor ifrån de gamla vikingarna som ingen ännu har lyckats tyda. Det skulle vi ge ett försök och det gick väl sådär...


Gillar annars de gula stövlarna på mannen som går förbi!


Mänger av pelare finns inne i Basilica Cistern. Vårt uppdrag var att hitta 3 olika stilar av pelare. Inte det lättaste när man inte visste alls vad man skulle kika på :S Pampigt att vara där inne i alla fall men fasligt svårfotat. Inte bra med blixt och inte bra utan.


Sen mötte tillslut Philip (en av våra bortsupna lagmedlemmar) upp och den 4 man starka gruppen tog sig efter en gatukioskkebab sig an Basaren! Skulle visst vara 65 gator med över 3000 butiker. Jag fick huvudvärk bara jag kollade in :S Varmt var det också! Bara skit att köpa... Men som tur var så var det just precis det vi skulle köpa! :)


Uppdraget var nämligen att hitta någon skitsak för en viss summa. Vi tänkte att något som kan passa oss och ändå vara Turkiskt var de här shotsglasen. När jag kom gav jag dom till Elis i födelsedagspresent. Jag tror han blev jätteglad... :P


Den sista grejen var "get into the turkish spirit". Då var det ganska bra att vi hamnade helt galet på väg ut från Basaren och hamnade på några smågator. Där kunde vi leka med barnen som stod och hoppade twist. Testade även på att göra några smycken av kedjor och tyg som man trädde igenom kedjorna.


Ändå mycket skoj att även få se den här sidan av Istanbul också!


Sen gick och gick och gick och gick vi! Svettigt och rosa hann jag bli. Promenerade över en bro (nej inte heller denna gången till Asien) och tittade på de som stod och fiskade. De kan inte få någon stor fisk där direkt...


När vi tillsut kommit tillbaka på hotellet efter att (bokstavligen) ha sprungit över några större vägar hade vi fått reklam från hotellets spa. Jag nappade inte helt på den exotiska massagen med exquisite privacy i romantisk atmosfär.

Romantic candle lighting in the background will enhace your special loving feelings.  


We spare no effort to make your fantasies come true...

Istället tog jag ett bad på hotellrummet ihop med en serietidning. Inte heller så dumt :)

Men inte var lördagen slut här! Nejdå, nu började kvällens äventyr. Vi skulle ut en tur i denna "lilla båt" :) Strosade runt på Bosporen, sundet som flyter igenom Istanbul och särar på Europa och Asien. Tillslut fick jag alltså åka över på Asiatiskt farvatten och tycker därför att jag kan bocka av det på min attgöralista!


Pinsamt nog fattade jag inte att de sa Bosporen. Jag tyckte de sa "på spåren" och trodde det var någon försvenskad översättning av ett spår som gick igenom staden. De hade nämligen sagt att båtar ofta låg i kö och väntade på att få köra igenom... Tänkte att det kanske var som ett spår... Men så var det alltså inte :P

På flertalet ställen hängde dessa gigantiska flaggor. De gillar verkligen sitt land :)


Undrar vad som skulle hända om man hängde ut gigantiska svenska flaggor här i Sverige... Säkert inte ens lov... :S

Asiatiska sidan :D


Låg en hel del schyssta byggnader längs med kanalen så som denna upplysta fästning.


När båtturen var slut blev vi inte avsläppta på fastlandet utan istället på en restaurang mitt i Bosporen. Coolt! :)


De var en ren fiskrestaurang och för mig som inte är så förtjust i blötdjur så tänkte jag att det här kommer bli en hungrig kväll. Jag hade fel! Brutalt fel! Även fast jag inte gillade alla 72 (nästan 72 i alla fall) förrätterna så blev jag helt proppmätt. Då kom huvudrätten in... Det mesta var gott :)


Man var rätt sleten efter flera dagars jobb och festande så när vi sen kom till utestället Reina där vi skulle avsluta resan var det många sega skallar och några drog direkt hem. Jag som skulle köra dagen efter gick istället på redbullen och höll mig vid liv ett bra tag i alla fall.

Trevlig utsikt över den upplysta bron från terassen.


Det här skulle alltså vara det hetaste stället... Jag var inte imponerad... Trångt som fifasen... Tur att vi mestadels höll oss vid uteplatsen.

Anna och jag tog sen ett mycket vältajmat beslut att bege oss hemåt. Utanför stod nämligen en fasligt kul taxi och väntade på oss. Han hade pimpat den med feta baslådor och 3 videoskärmar. Han spelade HÖG eurodisco för oss. (Varning, högt ljud!)


Nu kanske ni tycker att jag filmar så där dåligt igen men det var faktisk så att han körde så jävligt att kameran inte klarade av att fokusera! Inte mitt fel den här gången ;)

Nöjd över att vara hemma tidigt kollade jag på klockan. Halv fyra... Aja, allt är ju relativt ;)

Söndag

Trevligare väder vid utflygningen än inflygningen och vi kunde se lite mer av Turkiet på väg till flygplatsen.


När vi skulle flyga iväg blev det något strul i kontrolltornet så vi fick snällt ställa oss i kö och vänta... och vänta... och vänta... Jag somnade! Vaknade ett tag senare och blev lite sur: Skulle vi aldrig åka iväg?!? Jag ville ju hem! Då insåg jag att filmen höll på och dra igång och maten började serveras! :-O Ojdå, jag hade inte ens märkt att vi lyft :)

Förkylningen bråkade vidare med mig och jag har fortfarande lock för ena örat. Försöker jag tryckutjämna knastrar och piper det bara... Hoppas det går över snart. Vore trevligt att höra normalt...

"Bara" en väska kort vid landningen tog vi så den sista bilturen hemöver. Det var fasen inte kul att köra i spöregnet i stort sett hela vägen :S Nu har jag kört hem två kickoffer i rad så hoppas jag kan få slippa nästa år... Jag vill också kunna få gå all in på lördagen och sen sova på hemresan ;)

Summa: Haft jäkligt kul men det tär på kroppen är klart. Det är värt det! :) Men nja, Istanbul är väl ingen stad jag vill åka till igen... Det är folket som gör de här resorna och inte resmålet! Hoppas på London nästa år!

2 kommentarer:

Lisa Eriksson sa...

London vore grymt!
Men tror det blir mera budet nästa år. London känns inte som billigaste stället direkt :)

Ass sa...

Kan nog bli lokalt ett år så får man hoppas på London året efter det kanske :)