torsdag 1 oktober 2015

Stockholm och armémuseum

Elis skulle jobba i Stockholm igår och jag följde med som bilsällskap/chaufför. Kul med en nästintill helt ny hyrbil med fler hästkrafter än vad jag brukar ha, även om en del av alla nymodigheter mer förvillade än underlättade :P

Under dagen fick jag roa mig själv i storstan och började besöket med att möta upp Emil för lunch.


Höll till mitt inne i smeten alltså, då kändes det skönt att det fanns en bit av Värmland där ;)


Resten av dagen spenderade jag inne på Armémuseet. Ett oplanerat besök, men jag hittade en broschyr på T-centralen som väckte intresse.


Blev ganska paff när jag stod utanför och det helt plötsligt marscherade in, först en orkester och sen ett gäng "soldater". Pampigt dock!


Inne på museet kan man bland annat hitta en utställning om krig och fred från 1500-talet till idag och det finns många mindre/lättlästa texter om olika delar/epoker/personer/vapen etc.


Har alltid tyckt att det varit intressant med krig, även om det såklart är hemskt, så det här var ett museum i min smak.


Perfekt att gå en vardag så här när alla skolor är igång. Vi var med andra ord inte många där inne och man kunde i lugn och ro gå runt och titta, läsa och följa historien.


Förstå vilket projekt att marschera iväg med en armé till fots och hur mycket proviant och annat man behövde ha med sig. Ja för att inte tala om hur många som fick sätta livet till, inte bara i slag utan på grund av tuffa förhållanden. Fanns lite kul kuriosa också, så som att det gick åt 75000 liter öl varje dag åt 25000 personer... Varje dag...


Byggnaden i sig var gammal och pampig med mycket detaljer.


På väggarna i trappen kunde man även se alla Sveriges kungar och deras mynt.


Det fanns mycket som man fick klämma och känna på. Kul när man får testa på lite och få större förståelse för hur det kan ha tänkas varit.


I några dagar till finns även en utställning om lumpen som jag tyckte var skoj, så har du vägarna förbi tycker jag att du ska kika in :)


Jag klarade de tester som man kunde testa på från mönstringen bra, så jag kanske borde ångra att jag aldrig försökte mig på lumpen...

En annan rolig detalj var att man kunde få "lukta på lumpen" och se om man kände igen de olika dofterna: Vapenfett, Krut, Diesel, Uniform, Skofett. Jag klarade några i alla fall :)


Efter att ha trängts på tunnelbanor i kissdoft och sett mycket betong kändes det bra att åka hemåt igen. Känns fasligt bra att bo som jag bor :)


Men besöket i sig var mycket trevligt :)

Inga kommentarer: