tisdag 20 mars 2012

Närkontakt med delfiner

När min syster fyllde 5... jag menar när hon fyllde 34 ;) nu i höstas så avtackade hon sig all uppvaktning. Det gjorde hon dock alltför sent! Vi hade ju haft en plan för hennes födelsedagspresent i flera år! Hon fick helt enkelt ta att vi bjöd in oss själva för lite mat och sen tacka och ta emot ett presentkort på en "upplevelse". 

Hon skulle få åka till Kolmården för närkontakt med delfiner! Ett djur som man om man kikar runt kan hitta lite överallt i hennes hus, så vi var ganska säkra att det skulle vara en uppskattad present. 

I lördags var det så dags och jag och Jocke följde med som åskådare. 


Det var ungefär lika mycket trafik som det var bilar på parkeringen så resan dit gick snabbt. Jocke valde att parkera vid trädet, för man vill ju åt skuggan så att bilen är kall när man kommer tillbaka... Att det sen bara var någon enstaka plusgrad och fullt av moln, det är en helt annan sak ;)


Bettan rusade in och började genast klappa alla delfiner hon såg!! Hon var galen!!


Det var 7 andra deltagare plus åskådare som också skulle vara med på dagen och vi samlades för en genomgång i ett fik vid lagunen. Rätt häftigt att sitta där med delfinerna som kom och simmade förbi :)


Lekfulla är dom och höll på och lekte med bollar och snören under tiden vi lyssnade på guiden.


Det bjöds på fika och kanske världens största bulle! Okej, så stor var den kanske inte... Men den var större än vad Jocke kunde gapa i alla fall :)


Vi passade upp på Bettan och försökte hålla det vi sagt. "Du ska inte behöva göra något idag! Det här är din dag!" Men när vi började försöka hälla i henne juicen tyckte hon att det gått lite väl långt :P

Vi åskådare trodde att vi skulle få vara med på föreläsningen om delfiner men ikke :S Istället fick vi bege oss ut i parken och djuren i ca en och en halv timme.


Så många djur, så lite tid! Spring Jocke! Spring!!!


Så här i efterhand var det rätt roligt att knata runt i parken istället. Ovant att vara i stort sätt själva på hela området och inte behöva trängas eller köa något. Hade varit bra att veta det innan dock så man klätt sig för det :S

Först sprang vi (bokstavligen) iväg till sälarna. Det hade visst nyligen fötts en unge men den såg vi inte till tyvärr.


Tigrarna hade visst frusit ihjäl och låg orörliga i sitt lilla skjul :S


Den här krabaten stötte vi på sen. Han lät som en gigantisk sublåda :-O Rätt oväntat...


Lite läskiga var de med sina långa halsar och sitt nyfikna sinne... Jag vågade inte gå så nära :S

Sen lekte vi gissa bajset! Stora kluttar på en så där 4 cm i diameter. Rätt svårt, kan ni gissa?!


Det som inte syns på bilden är det som gav oss det rätta svaret. Runt bajset låg det nämligen massa kottrester! Det måste alltså varit en ekorre som varit nödig?! Ja, så var det! Högst troligt!!

Efter detta hittade vi en gigantisk gris. Ungefär lika mycket världens största gris som den där bullen var världens största...


Grisarna var lika nyfikna på oss som vi var på dom :)


Lite avundsjuka på att Bettan skulle få klappa djur passade vi också på att klappa. Grisen hade tjock och sträv borst. Han reste ragg när vi kliade honom. Eller kan grisar resa ragg?! Hmm...


Något mer passande väder för snöleoparden nu. Vilken sjukt fet svans den har! :-O


Eftersom det var så gott som folktomt passade vi på att skoja till det lite. Inte alla besökare som har kissat i det fria på Kolmården?! (Nej det var inte jag!) Här sitter Jocke och busar på sittplatserna för restaurangens gäster fast han inte ens har beställt något!! Han är då för tokig den där Joakim...


Några andra som busade och lekte var järvarna som lekte herre på täppan. Lite sura miner... Men kul när djuren gör något och inte bara ligger där :)


Det var inte lätt att försöka hålla sig kvar på den korta klätterväggen!


Jag fuskade och tog tag längre upp för att inte trilla. Eller så som jag väljer att se det: Jag kom högst upp! Jag vann! ;)


"Jävla djurjävel! Är du från Norrköping eller?"


Jocke fick inte bara klappa en gris, utan han kliade även en apa bakom örat :)


När jag varit till Kolmården på sommaren har jag aldrig vågat mig in i Bamses värld. Så många läskiga barn! :S Men NU, nu vågade jag! :) 

Lilleskutt var dock otrevlig! Vi kunde ju se genom fönstret att han var hemma, men han vägrade öppna...


Skulle vi våga gå in i vargens lya? Jodå! Det slutade med att vi fick åka rutschkana ut :)


Spanläge från Bamses hus, men man såg visst inte så bra...


Davidshjorten med de coola hornen tyckte inte alls om oss :S Han började låta konstigt och då hade vi ju inte ens klättrar över staketet...


Staketet överskreds dock vid savannen. Vi tittade oss omkring och gick sen fram. Kunde inte låta bli att ta chansen att få klappa en kamel :) Dom luktar illa... Om man klappar dom luktar man själv illa...


Försökte skoja till det och ta en bild på oss med apöron men hade nog behövt ha aparmar för det för mina armar räckte inte riktigt till för att få det bra :(


Surikaterna var efter gibbonaporna de mest aktiva. De körde någon slags böghög såg det ut som :)


Men nu var det ju inte det här vi var här för! :) Nej det var ju Bettan och delfinerna som var grejen! 

Då var det ju det här med att få på sig en våtdräkt... "Det kommer vara tight och svårt, det är normalt. Kom ihåg att dragkedjan ska vara bak." sa instruktören. Syster krängde tillslut på sig den och knäppte... Med dragkedjan fram! :-O Hur lyckades hon? :D Jag som sa åt henne att inte göra bort sig ;) 

Tillslut blev det i alla fall rätt :)


Mer föreläsning och instruktioner inför träffen med delfinerna.


Vi var väl förberedda om något skulle gå snett. Plåster fanns med ifall hon skulle bli biten av en delfin!


Vi fick hålla oss på avstånd på läktaren medan deltagarna satt framme med skötarna och fick höra om hur delfinerna tränas.


Fisksugna var dom :)


Det är fasligt svårt att tajma korttagningen när de hoppar... :S Värdelöst ljus i lokalen också...


På långt avstånd fick vi sen se Bettan ligga och gulla med en av delfinerna :) Som tur är var det en fotograf med på nära håll och tog bilder åt dom att ha som minne.


Hon såg mycket nöjd ut :) Att man inte får gå i och simma med dom är av säkerhetsskäl. Delfinerna blir nämligen så uppspelta av att någon kommer i bassängen och vill då leka. Bara det att de kanske inte är så smidiga... och då istället lätt kan slå till besökaren i ren upprymdhet :S


Bakom ett staket fick de dock ligga snorklandes i vattnet och kika på delfinerna under ytan.


Det kan visst ta flera år innan delfinen får förtroende för skötaren att ta blodprov i stjärtfenan. Här fick vi i alla fall se det utföras.


Det var en frusen syster som kom upp ur vattnet sen. Frusen men nöjd :)


Dagen avslutade hon i en bastu med utsikt mot lagunen. Kan tänka mig att det var rätt gött att sitta i värmen och se delfinerna simma förbi. 

Inga kommentarer: