söndag 7 december 2014

Decemberfiske

Om någon hade sagt till mig för några år sedan att jag frivilligt skulle ge mig ut en decembermorgon för att fiska från båt hade jag nog ifrågasatt det ganska kraftigt. Inte bara märkligt att det skulle vara från båt utan även att jag skulle utsätta mig för decemberkyla i massa timmar för just fiske.

Men men, man förändras (tydligen), och igår morse hängdes trackern bakom bilen och jag och Elis begav oss mot Vänern.


Trots att Elis varit ute för någon vecka sedan och kommit fram till att det var djupgående och ryckiga drag som gällde så ville jag inte lyssna på honom utan valde mitt säkra oryckiga kort (den gulsvarta gamla westinaren, som ni har sett så många gånger förr) ihop med mina två senaste beten, FBK-Zalten (som inte alls är ryckig) och Abborr-Storpsyken.


Vågat av mig, och även fast det började bra (westinaren gav dagens första) så tog Elis beten sedan en klar ledning. Jag tappade även en fisk så jag låg under även i antal och efter att Elis tagit en på ca 4,5 låg jag även under i storlek. Jag är inte van vid att ligga under i tävlingen och jag började ifrågasätta varför jag följt med... Jag är inte en vidare bra förlorare... :P


Solen kom fram och värmde ihop med soppan upp kroppen, så det var i alla fall inte så farligt kyligt där ute.


Fick några mindre fiskar och efter ett tag började även mina beten leverera.


Gäddorna verkade i alla fall hungriga, eller kanske snarare glupska. Hur fasen tänkte den här lilla gäddan som försökte sluka detta förhållandevis stora bete?


Fick även upp en törstig dam. Hon försökte svälja hela Vänern på väg upp, vilket gjorde fighten lite roligare. Extra kul att hon tog på FBK-Zalten och dessutom mätte över 100 cm. 100,5 ;) 6,5 kg visade vågen på.


Helt plötsligt kändes det helt rätt och värt att ha gett sig ut :) Ja, det blev nämligen min tionde fisk över metern i år, kul med tvåsiffrigt!

Solen gick ner över våra paravaner och när vi summerade turen stod jag återigen som segrare i alla kategorier. Först, Störst, Flest och populärast beten. Som den dåliga vinnare som jag är hånade jag självklart Elis hela vägen hem ;)


När solen försvann kom kylan snabbt och när vi åkte in i hamnen hade det faktiskt blivit en ishinna på vattnet, så båten fick testa på att vara isbrytare.

Efter detta pass borde man kanske vara nöjd? Se fram emot att komma hem och få upp värmen i soffan framför en brasa?

Nejdå! Hem och äta mat, byta fiskegrejer och så iväg igen! Mötte upp Johan, drog på pannlamporna och satte upp spön för att bottenmeta lake :)


Det var inte alls lika kallt uppe på land, och dessutom hade vi en eld att värma oss vid så kylan var inget större problem. Fiskarna ville dock inte vara med på vårt kvällspass, men det var trevligt att sitta vid elden, grilla bacon och dra torra historier :)


Framåt midnatt gav jag upp och begav mig hemåt. Nöjd med dagen trots den fångstfria avslutningen men fortfarande något förbryllad över hur min lördag just spenderats. Hur blev det så här? :)

Inga kommentarer: