tisdag 3 mars 2015

Disneyklassiker 1 - Snövit

När det här året drog igång hade jag, tack vare Michelle, en liten plan för bloggen. Det finns ju nu nämligen 53 disneyfilmer och detta år har även 53 veckor. Ni borde kunna räkna ut vart jag vill komma va? :)

Ja, att varje vecka se en disneyfilm och skriva om den var alltså planen. Jag får ju faktiskt, pinsamt nog, erkänna att trots att jag har alla filmerna så har jag inte sett alla :S

Sen försvann dock tiden och veckorna gick undan, men nu är jag i alla fall igång och jag ska försöka komma ikapp :) Först ut:

Disneyklassiker 1 - Snövit och de sju dvärgarna


Jag är faktiskt skeptisk till om jag sett hela någon gång tidigare. Ja, biten på julafton har man ju sett åtskilliga gånger, men hela... Nja, jag vet inte!

Storyn skulle jag tro att alla kan, men i alla fall:

Fager prinsessa irriterar sin onda styvmor så till den grad med sin skönhet att drottningen vill få en jägare att mörda henne. Han kan inte förmå att mörda Snövit, som hon heter, utan låter henne springa iväg i skogen för att gömma sig. Där hittar hon hemmet till de sju dvärgarna, alla med olika personligheter och hon bosätter sig där. 

Drottningen får med hjälp av sin magiska spegel reda på att Snövit fortfarande är i livet och bestämmer sig för att röja undan Snövit själv med hjälp av ett förgiftat äpple. Snövit faller då i en sömn som endast kan avbrytas av en kärlekskyss. En faslig tur då att hon har träffat mannen i sitt liv redan innan allt med dvärgar och äpplen och han kan komma och rädda henne och de kan sedan leva lyckliga i alla sina dagar. 

Detta är verkligen en klassiker, den har mycket av det som är disney: Sångerna, de söta djuren, fyndiga detaljer, träffsäkra/fyndiga repliker och så vidare. Sen finns det ju dock mycket att klaga på "tekniskt" om man jämför med film idag. Det är fasligt tydligt att det är en gammal film när man ser till hur den är gjord, men det kan jag ju inte bedöma filmen på. Kan dock ha åsikter på när de har gjort missar så som att drottningen lyckas tömma/dricka ett glas utan att ha en vinkel som skulle kunna göra det möjligt eller när kistan helt plötsligt försvinner ovanför Snövit och lite sådana småsaker.

Jag får inte helt oväntat julkänsla efter scenen som visas på julafton, och det kändes lite fel när inte Ferdinand kom efteråt :P

Om jag ser till storyn så tycker jag det är lite väl lite som prinsen och Snövit har setts för att vara så fasligt kära... De ser varandra vid en brunn och efter det springer en dödskär Snövit iväg. Trovärdigheten där spricker... Men det gör ju inte så mycket, det är ju en saga :)

För att sammanfatta: En söt disneyfilm med känd historia, väldigt klassisk och får nog lite högre poäng bara för det.

Betyg: 6,9/10

Inga kommentarer: